Şaibeli yayınla kadroya müsaade

Yağmacı dergilerde yapılan yayınlar, doçentlik kadrosuna alınmasını engelliyor. Ancak profesörlük veya doktor öğretim üyeliği için engel taşımaması üniversitelerde şaibeli kadrolaşma yaşanmasına neden oluyor.

Yağmacı/şaibeli dergilerde ciddi miktarlarda para ödeyerek yaptırılan yayınların, kabul edilmemesiyle ilgili üniversitelerdeki atama yükselme kriterlerinde ilgili herhangi bir madde bulunmuyor. Doçentlik dışındaki diğer atama ve yükselmelerde bu dergilerdeki makalelerin kabul edilmesi şaibeli kadroları beraberinde getiriyor.

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK), 23 Eylül 2020 tarihinde üniversitelere gönderdiği yazıda, “7 Mart 2019 sonrası yayımlanmış makaleler için geçerli olmak üzere, Yağmacı/şaibeli dergilerin doçentlik başvurularında (beyannamede) kullanılmamasına karar verilmiş olup ilgili karar kurulumuzun web sayfasından duyurulmuştur. Makale kabulünden sonra yayımlanması için yazardan ücret veya ek ücret talep eden dergiler (Yağmacı/Şaibeli Dergiler), bu ilişkinin bir çıkar çatışması içermesi nedeniyle doçentlik başvuru şartlarında (beyannamede) kullanılamaz” denildi. ÜAK’ın bu kararı yalnızca doçentlik başvurularında geçerli oluyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde de (MSKÜ), atama yükselme kriterlerinin bu maddeye göre güncellenmesi talebine rağmen, üniversite senatosunun konuyla ilgili herhangi bir çalışma yapmadığı öğrenildi.Türk Eğitim-Sen Muğla İl Başkan Yardımcısı ve İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Recep Birgül, yağmacı/şaibeli dergilerde yapılan yayınların doçentlik başvurularında kabul edilmemesi’ kararının profesörlük başvurularında da aynen geçerli olması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Recep Birgül, “Doçentlikte kabul edilemeyen yağmacı/şaibeli dergilerde para ödenerek yaptırılan yayınlar zaten profesörlük başvurularında da kullanılamaz diye düşünülecektir. Ancak maalesef bu gibi konular idari yargıya intikal ettiğinde idare mahkemeleri mantıksal çıkarımlara göre değil yazılı metinler üzerinde var olan ifadelere göre karar vermek durumunda kalmaktadırlar” dedi.

Üniversite içi resmi yazışmalara göre 21 Ekim tarihi itibariyle, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Çiçek’in yeni bir kadro ilanı çalışması başlattığını dile getiren Prof. Dr. Birgül şunları aktardı: “Bu noktada akla gelen ilk soru neden bu kadro ilanının MSKÜ Atama ve Yükseltme Kriterleri Yönetmeliği güncellenmeden önce yapılmak istendiği sorusudur. Hal böyleyken, başarılı bilimsel projeler yürüten, bunların sonuçlarını saygın dergilerde yayımlayan yüzlerce akademisyenin hak ettikleri kadroları aylardır, hatta bazılarını yıllardır vermeyerek haklarını belki de bir anlamda gasp eden Rektör Çiçek ne oldu da birden bire atama yükseltme kriterleri güncellenmeden önce alelacele kadro dağıtmaya niyetlendi? Bu el bombasını üniversiteye bırakmaya rektör dahi olsa kimsenin hakkı yoktur.”

YÖK’ün bu duruma müdahale etmesi gerektiğini ifade eden Birgül, “Doçentlik başvurularında zaten yasaklı olan yağmacı/şaibeli dergilerde yapılan yayınlarla atanmanın aynı şekilde hem doktor öğretim üyesi hem de profesör kadrolarına atanmada da uygulanarak, yağmacı/şaibeli dergilerde yayın yapan kifayetsiz muhterislerin, akademik kaliteyi aşağıya çekmesinin önüne geçilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Birgün

Exit mobile version